De aanvraagprocedure voor
orthopedische schoenen, elastische kousen / Steunkousen

Martens Schoenen geeft u een betrouwbaar advies bij voetproblemen. Als het noodzakelijk blijkt, raden wij u aan om naar uw huisarts
te gaan. Deze verwijst u eventueel door naar een specialist. Als die aangepaste schoenen of een ander hulpmiddel voorschrijft, maakt u een afspraak met ons.

Voetonderzoek ten behoeve van uw aangepast schoeisel

Tijdens uw eerste afspraak voeren wij een voetonderzoek uit en nemen we de maat. Vervolgens dienen wij, indien noodzakelijk, de aanvraag voor uw hulpmiddel in bij uw ziektekostenverzekering. Na goedkeuring maken we de leesten en uw passchoenen. We nodigen u uit voor een pas-sessie in onze winkel in Helmond. U kiest het model en de kleur van uw schoenen en wij gaan aan de slag. Als ze klaar zijn, krijgt u een uitnodiging om ze op te halen.

Vergoeding van (semi-) orthopedische schoenen, (semi-) orthopedische veiligheidsschoenen, elastische kousen/steunkousen

Zorgverzekeraars vergoeden doorgaans een groot deel van de kosten, mits de regels voor verstrekking in acht worden genomen. Die kunnen per verzekeringsmaatschappij sterk verschillen. Raadpleeg uw polis voor meer informatie. Wij verzorgen de aanvraag van de vergoeding indien nodig.


Gemiddeld mag u een paar schoenen na 15 tot 18 maanden vervangen. Doorgaans kunt u 3 maanden nadat u uw eerste paar heeft ontvangen aanspraak maken op een reservepaar. De wettelijk eigen bijdrage is voor 2024 gesteld op € 130,-. Voor kinderen tot 16 jaar is dit € 65,00. 

 

Gemiddeld mag u twee paar kousen per jaar ontvangen. Ook dit kan per verzekering verschillen. 

 

(Semi-) Orthopedisch schoenen, Elastische kousen / Steunkousen vallen onder het eigen risico.

 

(Semi-) Orthopedische veiligheidsschoenen worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Bent u zelfstandig ondernemer? Dan betaalt u de kosten zelf.

Bent u in loondienst dan kunt u zich voor vergoeding wenden tot uw werkgever of u kunt een verzoek tot vergoeding indienen bij het UWV. 

U heeft voor de aanvraag een offerte nodig. Maak daarom vrijblijvend een afspraak bij ons en wij helpen u graag.